Η Σημασία Της Ισορροπημένης Διατροφής Στην Αντιμετώπιση Του Σακχαρώδους Διαβήτη
Της Ελένης Γκεσούλη
Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
ΚΑΑ- ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία προκαλείται όταν διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορεί να εκκρίνει όση ινσουλίνη χρειάζεται, ώστε να εξουδετερώσει την γλυκόζη που λαμβάνει ο ασθενής από τις τροφές που καταναλώνει.
Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτό, είναι:
-είτε η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης
-είτε η μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 (Ι) , ο διαβήτης τύπου 2 (ΙΙ) και ο διαβήτης της κύησης.
Είναι επικίνδυνος ο σακχαρώδης διαβήτης για την υγειά μας;
Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως, ενδεικτικά, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων .
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη;
Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη και παράλληλα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την φυσική άσκηση συμβάλει στη ρύθμιση του και στην προαγωγή της υγείας του ασθενούς.
Η παραγωγή σακχάρου μπορεί να ελεγχθεί μέσα από τις τροφές που καταναλώνονται.
Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος διατροφής που ωφελεί τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη;
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρότυπο Μεσογειακής δίαιτας συνδέεται με σημαντική βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης κυρίως στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Μάλιστα, οι διαβητικοί ασθενείς που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ΗbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), που σημαίνει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας χαρακτηρίζεται από:
– Υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης
– Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων
– Υψηλή κατανάλωση ψαριών
– Μέτρια κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών
– Μικρή κατανάλωση κρέατος
– Χρήση ελαιολάδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος
Συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τα πολλά μικρά και τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα συμβάλλει:
– Στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
– Στη μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
– Στην ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα με μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.
Πως αντιμετωπίζονται διατροφικά οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στην ανάπλαση;
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ δίνουμε έμφαση στο σχεδιασμό κατάλληλου διαιτολογίου για κάθε ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψιν και τυχόν άλλα παθολογικά προβλήματά του. Στόχος του ατομικού διαιτολογίου είναι η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εξασφαλίζοντας παράλληλα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, των αναγκών σε μακρο-μικρο θρεπτικά συστατικά και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Συγκεκριμένα
-Συντονίζουμε μικρά και συχνά γεύματα, με καταμερισμό των υδατανθράκων μέσα στη ημέρα.
-Επιλέγουμε υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.
-παρέχουμε ποικιλία τροφίμων, πάντα τηρώντας σωστές ισορροπίες με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
-Φροντίζουμε για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης άφθονου νερού.
-Στοχεύουμε στην απόκτηση ή διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, όχι μόνον με την κατάλληλη διατροφή, αλλά και τη διαμόρφωση εξατομικευμένου προγράμματος φυσικής άσκησης.
Στόχος μας είναι η διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.