Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και που οφείλεται;
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.
Οφείλεται, συνήθως, στο γεγονός ότι μία περιοχή του εγκεφάλου
– είτε ισχαιμεί, τροφοδοτείται δηλαδή με μικρότερη ποσότητα αίματος (οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες), απ’ όση χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) ,
-είτε υφίσταται βλάβη, λόγω αιμορραγίας (αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).
Λίγα λεπτά μίας τέτοιας κατάστασης, ανεπαρκούς οξυγόνωσης και θρέψης των νευρώνων, αρκούν για να υποστεί ο εγκέφαλος βαρεία και μη αναστρέψιμη βλάβη. Τα Α.Ε.Ε. αποτελούν την πλέον συχνή, σοβαρή νευρολογική βλάβη, μετά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η συχνότητά τους στην Ελλάδα ξεπερνά τα 250 επεισόδια ανά 100.000 άτομα το χρόνο. Έχουμε δηλαδή 25.000-30.000 νέες περιπτώσεις, ετησίως.
Ποια τα πρώιμα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου;
Τα πρώιμα συμπτώματα, που προειδοποιούν για επικείμενο «εγκεφαλικό» είναι:
• Δυσχέρεια στην κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι, ή δυσχέρεια στην ομιλία (δυσφασία).
• Αιμωδία (μούδιασμα), ή / και αδυναμία στο πρόσωπο και στα άνω και κάτω άκρα, που εμφανίζονται στην μία, ή την άλλη πλευρά του σώματος.
• Θάμβος, ή απώλεια οράσεως, πιο συχνά μόνο στο ένα μάτι.
• Ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια στη βάδιση ή / και πτώση από απώλεια των αισθήσεων.
Μετά την εγκατάστασή του και την σταθεροποίηση της νευρολογικής εικόνας, το Α.Ε.Ε., ισχαιμικού ή αιμορραγικού τύπου, προκαλεί:
• Μερική ή πλήρη απώλεια κινητικότητας των άκρων.
• Διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης, της οργάνωσης της σκέψης, του λόγου, της μνήμης, της δυνατότητας αναγνώρισης και της δυνατότητας οργάνωσης πράξεων.
• Διαταραχές της ψυχικής λειτουργίας, με συμπτώματα έντονου άγχους, λύπης ή κατάθλιψης και έντονη δυσχέρεια προσαρμογής.
• Αποδιοργάνωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Η ίδια η εξέλιξη της νόσου, χαρακτηρίζεται από μία σταδιακή βελτίωση των νευρολογικών διαταραχών, συνήθως, όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό γίνεται χάρις στην δυνατότητα των υγιών κυττάρων για εκ νέου εξειδίκευση έτσι, ώστε να υποκαταστήσουν τις λειτουργίες που επιτελούσαν τα κατεστραμμένα από τη βλάβη κύτταρα του εγκεφάλου.
Υπάρχουν επιπλοκές από την μη έγκαιρη αντιμετώπιση;
Η καθυστέρηση, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων προκαλεί αφ΄ενός μεν, μία στασιμότητα ή την παγίωση των διαταραχών, αφ΄ετέρου δε, δευτερογενή φαινόμενα – επιπλοκές, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή του ασθενούς (αναπνευστικές λοιμώξεις, φλεβική θρόμβωση, κατακλίσεις, συγκάμψεις, βαθιά κατάθλιψη κλπ).
Το κλειδί για τον περιορισμό των πολλαπλών αρνητικών επιδράσεων και επιπλοκών των Α.Ε.Ε. είναι αποκλειστικά η συγκροτημένη και αποτελεσματική θεραπεία Αποκατάστασης.
Ποια τα θεραπευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου;
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ παρέχουμε στον ασθενή με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται και περιλαμβάνουν, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ασθενούς: φυσικοθεραπεία, ειδική κινησιοθεραπεία στη θεραπευτική πισίνα, εργοθεραπεία – αυτοϋπηρέτηση, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, νευροψυχολογική αξιολόγηση και ενδυνάμωση.
Η θεραπευτική εφαρμογή του NTMS διερευνάται σε ασθενείς με κινητικές βλάβες μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Πριν την επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι, αξιολογούνται οι συνθήκες, προτείνονται βελτιώσεις και μετατροπές, που θα βοηθήσουν τον ασθενή και την οικογένειά του στην επιτέλεση των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής.
Η θεραπεία του ασθενούς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συνεχιστεί μέσω της Ημερήσιας Φροντίδας, αλλά και με κατ’ οίκον αποκατάσταση.
Ποιος ο στόχος των θεραπευτικών προγραμμάτων;
Στόχος των θεραπευτικών προγραμμάτων είναι η βελτίωση του λειτουργικού ελλείμματος και η επανένταξη του ασθενούς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.